Review Logitech MX Master – Un mouse de top, confortabil și eficient

0
Logitech MX Master

Când nu ne mai ajung butoanele de la mouse sau dorim precizie ridicată, începem să căutăm variante mai bune. Una dintre acele variante excelente este Logitech MX Master. Încă de la prima privire se poate observa că MX Master e un mouse aparte. El este flagship-ul Logitech în materie de mouse wireless pentru productivitate, și se deosebește de alte produse asemănatoare prin funcțiile și performanță.

Specificații Logitech MX Master

  • Senzor: Darkfield Laser, 1600DPI
  • Număr butoane: 7
  • Gesturi: Buton gesturi
  • Scroll: 2 rotițe
  • Conectivitate: Wireless (Logitech Unifying) și Bluetooth 4.0
  • Baterie: Reîncărcabilă Li-Po (500 mAh)
  • Software: Logitech Options

Ce se află în pachet

  • Mouse MX Master
  • Adaptor Logitech Unifying
  • Cablu USB-microUSB
  • Documentație

Photo by Geogloman Stefan Alexandru Photo by Geogloman Stefan Alexandru Photo by Geogloman Stefan Alexandru

Construcție

MX Master este un mouse mare și solid, din plastic, plăcut la atingere, ce creează senzația de produs de calitate, deși la prima privire, odată scos din cutie, aveam impresia că a mai fost folosit de câteva persoane.

Plasticul de deasupra, unde se așează podul palmei, se zgârie ușor dar acestea se pot elimina prin frecarea suprafeței. Restul mouse-ului este realizat din plastic dur, respectiv cauciuc pentru zona degetului mare, unde se află și butonul pentru gesturi.

Rotițele de scroll au inele de cauciuc pentru a nu aluneca degetul pe ele, și totodată un mod unic de funcționare. Baza mouse-ului prezintă patru pad-uri ce permit o glisare ireproșabilă pe orice tip de suprafață.

De amintit este și faptul că forma sa a fost realizată după o machetă sculptată manual, pentru ergonomie maximă și confort sporit, pentru dreptaci. Dacă folosești mouse-ul cu mâna stângă, MX Master nu este pentru tine.

Photo by Geogloman Stefan Alexandru

Conectivitate

Nu de multe ori putem vorbi pe larg la acest capitol când vine vorba despre un mouse, însă MX Master este un maestru aici: Permite conectarea prin wireless cu ajutorul adaptorului USB inclus în pachet, sau prin Bluetooth 4.0 dacă dispozitivul la care se dorește conectarea deține această tehnologie. Exista și un port microUSB ce permite încărcarea mouse-ului în timp ce acesta este folosit.

Conectarea se face foarte ușor și rapid, prin apăsarea butonului Connect de pe baza mouse-ului. Folosind oricare dintre aceste tehnologii, funcționarea lui este deasemenea ireproșabilă, cu exceptia unor cazuri mai restrânse – dar problema fiind laptopurile ce au o problemă cu WiFi si BT activat simultan, nu mouse-ul.

Mai mult, mouse-ul se poate conecta la trei dispozitive diferite între care se comută rapid cu ajutorul butonului de pe baza – lucru indicat de led-urile de status 1/2/3.

Configurare, performanță, funcții, autonomie

Pe lângă multitudinea de opțiuni de conectare, Logitech MX Master strălucește și la capitolul funcții.

Scroll-ul principal este adaptiv și permite trecerea din modul cu click în modul liber doar prin rotirea mai rapidă a acestui, permițând derularea documentelor și a paginilor mari foarte rapid, fiind de real ajutor în mediul office. Această funcție poate fi setată ca sensibilitate, pornită și oprita din software, sau trecut permanent dintr-un mod în altul printr-o simplă apăsare a butonului de sub scroll. Un lucru de menționat este faptul că acest scroll este zgomotos, mai ales dacă nu se folosește un mousepad.

Scroll-ul orizontal este plasat în fața butoanelor Back/Forward, se roteste constant și ușor, fiind configurabil după bunul plac. Pentru utilizatorii de Premiere Pro și nu numai, este extrem de folositor pentru derularea timeline-ului, însă poate fi setat și pentru alte functii precum schimbarea tab-urilor în browser, a volumului, luminozității, schimbarea între desktopuri și tot așa.

Butonul de gesturi se află sub zona destinată degetului mare, este ușor de apăsat și deasemenea configurabil. Prin apăsarea sa și menținere se pot realiza anumite gesturi, sau daca doriți, puteți schimba funcția cu una de afișare a tuturor ferestrelor deschise.

Butoanele Back/Forward sunt foarte utile, însă cam mici și necesită acomodare.

Photo by Geogloman Stefan Alexandru Photo by Geogloman Stefan Alexandru Photo by Geogloman Stefan Alexandru

Lăsând la urmă butoanele principale – click stânga și dreapta – acestea sunt foarte precise, realizând click-ul la fiecare apăsare, fără rateuri.

Senzorul Darkfield Laser întregește mouse-ul, fiind foarte precis și funcționând pe orice suprafață fără să permită cursorului să sară dintr-un loc în altul, lucru ce se întâmplă des cu alți senzori.

Bateria este una de tip Li-Po, cu o capacitate de 500mAh și nu poate fi detașată, însă autonomia mouse-ului este foarte bună, acesta putând rezista până la 40 de zile, în funcție de modul de utilizare. În cazul meu rezistă aproximativ două săptămani, fiind pornit non-stop, cu ore bune de utilizare în fiecare zi și conectare wireless cu ajutorul adaptorului din pachet. Încărcarea totală este rapidă – sub 3 ore, iar încărcarea timp de 4 minute permite utilizarea mouse-ului o zi intreaga. Trei led-uri mici indică nivelul bateriei când acesta iese din standby sau când bateria este pe terminate.

Photo by Geogloman Stefan Alexandru Photo by Geogloman Stefan Alexandru

Software-ul Logitech Options funcționează pe Windows și Mac OS, este simplu de utilizat, permite configurarea fiecărui buton, a rotițelor de scroll și a butonului de gesturi. Acestea se pot seta pentru fiecare aplicație în parte, după bunul plac.

Photo by Geogloman Stefan Alexandru Photo by Geogloman Stefan Alexandru

Concluzie

Logitech MX Master este cu certitudine un mouse eficient și confortabil, putând fi folosit ore întregi fără a obosi mâna, în timp ce oferă precizie și funcții utile pentru productivitate. Conectivitatea este una de top pentru un asemenea produs – testându-l până și cu un smartphone Samsung Galaxy Note 3.

Îl recomand oricărui utilizator care știe ce vrea, dorește aceste caracteristici unice și aloca un buget de 450-500 lei pentru un mouse, dar nu îl recomand pentru gaming – deși se descurcă onorabil, sau celor care doresc un produs mai simplu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here