Deși prefer sistemele audio HiFi, am avut ocazia să testez acest Logitech Z533, un sistem de tip 2.1 cu design modern și sunet pe măsură. Este un produs simplu, ușor de folosit, ce își face treaba cu brio. Să vedem mai departe cum se prezintă.
Specificații Logitech Z533
- Putere totală: 60W RMS (2x15W sateliți, 30W subwoofer)
- Frecvență de răspuns: 55-20.000Hz
- Sensibilitate: 97dB
- Intrări: 2x jack 3.5mm, 1 RCA
- Ieșire: 1 jack 3.5mm pentru căști
- Telecomandă pe fir
Ce se află in pachet
- Subwoofer
- Sateliți (x 2)
- Cablu audio 3.5mm – 3.5mm
- Documentație
Construcție
Logitech folosește materiale de calitate, perfect îmbinate într-un design modern și ușor de recunoscut. Acest lucru nu este neapărat și pe gustul tuturor, deoarece sateliții sunt jumătate din plastic mat, jumătate din plastic lucios – ușor de zgariat. Subwooferul este din lemn, foarte solid construit, în partea stângă aflându-se portul bass-reflex, iar pe spate conexiunile audio.
Telecomanda pe fir permite controlul volumului și al bass-ului, conectarea unui dispozitiv auxiliar și a căstilor. Aceasta are un led alb, modern, și nu se poate detașa de subwoofer, acest lucru fiind o problemă dacă se dorește montarea sistemului într-un birou, neputând fi trecută prin găurile standard din birouri. Cablurile sunt îndeajuns de lungi încât să nu reprezinte o problemă în majoritatea aranjamentelor.
Aceste boxe vin în două culori, alb și negru, însă varianta pe alb nu am prea văzut-o prin magazinele locale.
Conectivitate
În general sistemele pentru PC nu au multe intrări audio, însă Z533 permite conectarea sistemului în multiple configurații la orice dispozitiv ce deține ieșiri audio RCA sau jack 3.5mm.
Pe partea din spate a subwooferului există intrari RCA si jack 3.5mm, pe telecomanda pe fir există deasemenea un alt jack auxiliar de 3.5mm pentru conectare rapidă la un telefon, player audio sau alt dispozitiv asemanator. O problemă cu aceste intrări audio este totodata una majoră – nu se poate selecta intre ele, ci pot fi folosite doar pe rând. Tot pe telecomandă este plasat și jack-ul de 3.5mm pentru căști.
Sunet
Am testat boxele în două moduri, conectate la PC printr-o placă de sunet Asus Xonar DG, folosind fisiere .FLAC și .MP3, dar și la dispozitive mobile precum playere audio sau telefoane. Nu este nicio diferență semnificativă între aceste moduri de conectare, atât timp cât setările audio din playere nu sunt complet diferite, sau cât timp volumul lor nu este maxim – pot apărea distorsiuni din cauza sursei.
Boxele au un sunet clar și puternic, neașteptat de puternic având în vedere dimensiunea lor, așadar sunt perfecte pentru o cameră mică sau medie.
În ceea ce privește calitatea sunetului am fost și mai impresionat, deoarece sateliții deși au un singur difuzor, au înalte pronunțate dar nu exagerate încât să deranjeze, mult mai plăcute decât la alt sistem testat – Logitech Z2300. Bass-ul este prezent, puternic în volum, însă frecvența minimă de 55Hz nu oferă acel sunet foarte jos, căutat de multe persoane.
Cu filmele și jocurile sistemul se potriveste perfect, oferind o separare bună între canale, spațialitate, un sunet dinamic și puternic. Pentru o asemenea utilizare, boxele creează senzația că ești în mijlocul acțiunii, ceea ce reprezintă un aspect pozitiv.
În ceea ce priveste muzica, deși sunetul este în continuare plăcut și puternic, nu este neapărat fidel și conform cu realitatea, ci mai colorat. Pentru muzica electronică acest lucru nu este o problemă, însă se observă la alte genuri muzicale, vocale, unde cel puțin sateliții nu reproduc foarte fidel vocile. Acest lucru nu este un minus totuși, fiind o caracteristică normală la asemenea sisteme.
Concluzie
Logitech a reușit și de data asta să aducă pe piață un produs excelent, un produs ce se potrivește cerințelor multor utilizatori, mai ales având în vedere prețul de 350-420lei. Boxele Z533 oferă un sunet puternic și clar, o telecomandă pe fir cu control de volum și bass, foarte usor de folosit, însă prezintă și unele aspecte mai puțin plăcute precum finisajul lucios de pe sateliți sau bâzâitul de fundal generat de subwoofer atunci când sistemul este oprit.
În final acest produs este unul căruia nu îi pot reproșa multe, fiind perfect pentru categoria din care face parte.